תמונה מאת: http://www.flickr.com/photos/drewdomkus
לימור מבי.אמ.סי הביאה לנו מנורת גינה סולארית מקולקלת - תודה לימור!
המנורה הופכת אנרגית שמש (אנרגיה סולארית) לאנרגיה חשמלית. אנשים רבים מתעניינים באנרגית שמש בשנים האחרונות, כתחליף לאנרגיה המזהמת של שריפת נפט ופחם. לאנרגיית השמש יש יתרון נוסף: יש לנו אותה בכמות עצומה. יש בשוק מנורות גינה רבות שמבוססות על אנרגיית שמש - לחצו על הלינק כדי לראות מבחר גדול.
איך המנורה פועלת? במשך היום, המנורה קולטת אנרגיית שמש באמצעות "פאנל סולארי" - מתקן שבו אנרגיית שמש גורמת לתנועת אלקטרונים. תנועת אלקטרונים היא בעצם - חשמל. החשמל נצבר בסוללה נטענת. בתמונה אפשר לראות את הפאנל הסולארי (הפסים המתכתיים) ואת הסוללה הנטענת (בצהוב).
במשך הלילה, הבטרייה מספקת חשמל לנורת LED זעירה וחסכונית מאוד. במרכז התמונה אפשר לראות את נורית ה-LED (קצת מטושטשת).
על-מנת שהנורה לא תבזבז חשמל במשך היום, צריך לוודא שהיא כבוייה במשך שעות האור ונדלקת רק כאשר יורד החושך. בדרך-כלל דואג לכך רכיב אלקטרוני רגיש לאור בשם "תא פוטו-אלקטרי".
המנורה הזו היתה כנראה מנורה זולה מאוד - איכות החלקים וההרכבה היתה גרועה מאוד. כנראה שהיצרן ניסה לחסוך בכל צורה אפשרית. למשל, כאשר ניסינו להבין מדוע המנורה לא פועלת, גילינו שלפחות שתי הלחמות בתוך המכשיר היו מנותקות. ההלחמות היו כל-כך גרועות, שהמכשיר פשוט התקלקל "מעצמו". כאשר ניסינו למצוא את הרכיב האלקטרוני שאחראי להדליק את המנורה בחושך - גילינו שאין כזה רכיב... היצרן חסך את עלות הרכיב והרכיב במקומו מפסק פשוט.
חשוב להבין שהיצרנים נדחפים על-ידי התחרות בשוק להוזיל מחירים. לפעמים הם עוברים את הגבול, ובמקום לספק מוצר טוב וזול, הם מספקים מוצר זול מאוד ורע מאוד, שנראה במבט ראשון כמו קנייה טובה. חשוב שנבדוק היטב את המוצרים שאנו קונים ונמנע מלקנות מוצרים כאלה.